Spring til indhold

Kristian Jensen efter besøg i flygtningelejr: Danmarks engagement gør en forskel i nærområderne

16.12.2015  15:02
Udenrigsminister Kristian Jensen har besøgt flygtningelejren Kakuma, der huser 200.000 flygtninge fra særligt Sydsudan og Somalia.

""

Udenrigsminister Kristian Jensen har i dag besøgt flygtningelejren Kakuma i det nordlige Kenya. Flygtningelejren huser knap 200.000 flygtninge fra særligt Sydsudan og Somalia, og flere danske NGO'ere er engagerede i lejren.

"Det har gjort et stort indtryk at besøge en flygtningelejr med næsten 200.000 mennesker. Jeg har været rundt i lejren og set på forholdene og fået talt med mange af de flygtninge, som bor i lejren om deres livssituation og om, hvordan vi kan støtte dem til at få et bedre liv", siger Kristian Jensen.

Under besøget i Kakuma talte Kristian Jensen med UNHCR, der sammen med Kenya driver lejren, og med de danske NGO'ere. Kristian Jensen deltog bagefter i Youth Parliament, hvor børn og unge fra lejrens 21 nationaliteter prøver at undgå konflikter mellem folk og løse problemet for de over 50 pct. af lejren, der er under 18 år. Besøget sluttede med en rundtur i lejren, hvor udenrigsministeren bl.a besøgte en flygtningefamilie for at høre deres historier, samt optræden af unge musikere i et nybygget civilsamfundscenter - et projekt der har fået penge fra Danmarksindsamlingen.

"Jeg har hørt triste historier i dag om konflikt, nød og elendighed. Men også mødt folk i deres midlertidige boliger, der hjælper uledsagede børn og kæmper for et bedre liv. Det var livsbekræftende at tale med unge, der ukueligt prøver at skabe sammenhold og bedre betingelser, samt se det arbejde, de danske organisationer laver. Vi støtter Dansk Flygtningehjælp og Folkekirkens Nødhjælps arbejde i lejren med ca. 15 mio. kr. og vil fortsat prioritere det. Tak til dem for at gøre en indsats under svære forhold, de gør en kæmpe forskel.

Mit besøg i dag har gjort det endnu tydeligere for mig, at vi skal fokusere mere på nærområderne og de lande, som huser flygtningene. Bedre livsbetingelser og stabilitet i de skrøbelige stater er afgørende for at opfylde deres største ønske, nemlig at vende hjem. Og mens de er i lejren skal vi hjælpe dem for at undgå at de vender sig mod kriminalitet og ekstremisme. Samtidig er det vigtigt at vi taler med de afrikanske lande om løsninger. EU er her en vigtig spiller og bliver også nødt til at tage et større ansvar. EU skal styrke den ydre grænsekontrol, men også bruge flere kræfter og ressourcer på at modgå årsagerne til, at folk tager den desperate rejse til Europa. Den nye EU-trustfond for Afrika, som Danmark bidrager til, bliver et vigtigt instrument. Samtidig må andre lande og regioner også tage et ansvar", siger Kristian Jensen.

Baggrund
Kakuma-lejren ligger i det nordlige Kenya op mod Sydsudan. Lejren blev oprettet i 1992 og er siden vokset til at huse knap 200.000 flygtninge. Størstedelen fra Sydsudan men også Somalia og en række andre nationaliteter (21 i alt). Samlet set huser Kenya ca. 600.000 flygtninge.


Dansk Flygtningehjælp og Folkekirkens Nødhjælp er aktive i lejren og arbejder bl.a. med at forbedre forholdene for lejrens børn og unge, sundhed og skabe økonomiske muligheder. Regeringen støttede i 2015 dette arbejde med ca. 15 millioner kroner. Samlet set har Danmark ca. givet 204 millioner kroner i 2015 til humanitær bistand i Østafrika (Somalia, Sydsudan, Kenya).


For yderligere information kontakt:
Presserådgiver Lars Peter Levy, tlf. +4541904124