Spring til indhold

Kristian Jensen i Sydøstasien: Vækst, varer og virksomhedsbesøg

11.10.2016  06:01
Frihandel, virksomhedsbesøg og EU-ASEAN topmøde er nogle af emnerne på dagsordenen, når udenrigsminister Kristian Jensen i dag indleder et fire-dages besøg i Vietnam og Thailand.

Mere end 100 danske virksomheder er allerede til stede i hvert land, men der er ifølge udenrigsministeren potentiale for et endnu tættere dansk samarbejde med Vietnam, Thailand og resten af Sydøstasien, der samlet set repræsenterer 600 millioner mennesker, en hurtigt voksende middelklasse og solid økonomisk vækst. 
 
 ”Danske virksomheder kan levere løsningerne på nogle af de store udfordringer i Sydøstasien - bæredygtige byer, vedvarende energi, miljø og sundhed. Vi er allerede godt på vej med vækstrådgivere og vækstmarkedsstrategi i Vietnam og stærke danske virksomheder i begge lande, men konkurrencen er hård,” siger Kristian Jensen og fortsætter:
 
”Jeg vil arbejde aktivt for at endnu flere danske virksomheder får en fod indenfor på de vækstende sydøstasiatiske markeder, og sætte handel og markedsadgang på dagsordenen i mine møder med regeringer og virksomheder. Besøget skal også bruges til at skubbe på for nye frihandelsaftaler med regionen – det er afgørende for at skabe udvikling og beskæftigelse”, siger Kristian Jensen.
 
Der er også en række politiske emner på dagsordenen for udenrigsministerens program i Sydøstasien – en region, der får stadig større udenrigspolitisk betydning. Ikke mindst gennem den regionale samarbejdsorganisation, ASEAN, som den kommende uge holder topmøde med EU-landene i Bangkok.
 
Kristian Jensen siger:
 
”Både Danmark, EU og ASEAN har meget at vinde ved et tættere partnerskab. Globale udfordringer kræver globale svar. Derfor skal vi fremme samarbejdet med ASEAN-landene om blandt andet radikalisering, international terrorisme, maritim sikkerhed og regional stabilitet. Derudover vil jeg i Bangkok skubbe på for et endnu tættere økonomisk partnerskab mellem EU-ASEAN, der på sigt vil føre til en frihandelsaftale. EU og ASEAN handlede i 2015 for mere end 200 milliarder euro, men for to regioner der tilsammen repræsenterer over 1 milliard mennesker, er der potentiale for endnu mere. Det vil gavne både virksomheder og befolkninger i EU og ASEAN”.
 
Under besøget i Hanoi og Ho Chi Minh City i Vietnam vil udenrigsministeren blandt andet mødes med repræsentanter for den vietnamesiske regering, folkekomité, civilsamfund og besøge de danske virksomheder Mascot, Orana og ScanCom.
 
I Bangkok vil udenrigsministeren besøge den danske virksomhed Pandora, mødes med danske virksomhedsrepræsentanter og deltage i EU-ASEAN topmødet.
 
For mere information, kontakt særlig rådgiver Peter Høyer, tlf. 61979042