Spring til indhold

Danmark støtter afghansk politi og militær med 300 mio. kr.

01.12.2015  19:19

Kristian Jensen mødtes i dag med sine NATO-udenrigsministerkolleger i Bruxelles. På dagsordenen var blandt andet udviklingen i Afghanistan. Udenrigsministeren mødtes også med Afghanistans udenrigsminister Rabbani. Med sig havde han et dansk bidrag på 300 millioner kroner til de afghanske sikkerhedsstyrker.

Kristian Jensen siger: 

”Det afghanske politi og militær spiller en afgørende rolle for at sikre et stabilt Afghanistan, hvor den afghanske befolkning tør tro på en fremtid for sig selv og deres familier. Og hvor terrorister ikke igen får et fristed. Jeg er derfor glad for, at vi leverer et stort bidrag til at sikre lønninger, træning og uddannelse af de afghanske sikkerhedsstyrker. Sikkerhedssituationen i Afghanistan er stadig en udfordring. Der er ingen tvivl om, at afghanerne sidder i førersædet, men vi skal stadig støtte Afghanistan. Et stabilt Afghanistan er både i afghanernes og vores interesse.”

""
Udenrigsminister Kristian Jensen og Afghanistans udenrigsminister Rabbani.

Det danske bidrag på 300 millioner kr. – hvoraf 240 kommer fra Udenrigsministeriet og 60 fra Forsvarsministeriet - vil blandt andet gå til politilønninger, oplæring af afghanske officerer i krigens love, rekruttering af kvinder til sikkerhedsstyrkerne og bekæmpelse af korruption. Støtten til de afghanske sikkerhedsstyrker bevilges i samarbejde med FN og NATO, og har til formål at forstærke sikkerhedsstyrkernes evne til at varetage sikkerhedsansvaret i Afghanistan, som de overtog fra de internationale militære styrker (ISAF) d. 1. januar i år.

Udover støtten til de afghanske sikkerhedsstyrker fastholder Danmark et solidt militært bidrag på ca. 90 personer til NATOs trænings-, rådgivnings- og støttemission, Resolute Support Mission. Derudover yder Danmark et markant civilt bidrag til Afghanistans udvikling. Afghanistan er den største modtager af dansk udviklingsbistand med omkring 530 mio. kr. årligt i perioden 2013-17. Penge der blandt andet går til at få de afghanske børn i skole og modtage hjemvendte flygtninge.

For yderligere information kontakt:
Dorte Mikkelsen, presserådgiver, tlf. 50778698