Spring til indhold

1 milliard kroner ekstra til hjælp i nærområderne

30.08.2016  12:13
Regeringen afsætter 1 milliard kroner ekstra i 2016 og 2017 til at hjælpe flygtninge i nærområderne for at undgå, at sult og nød driver dem til Europa.

Regeringen afsætter 1 milliard kroner ekstra i 2016 og 2017 til at hjælpe flygtninge i nærområderne for at undgå, at sult og nød driver dem til Europa. Den ekstraordinære indsats vil ikke mindst gå til syriske flygtninge og internt fordrevne. 

”Regeringens stramme udlændingepolitik og EU’s aftale med Tyrkiet har ført til væsentligt færre asylansøgere i Danmark. Det betyder, at vi nu kan flytte flere penge over på at hjælpe flygtninge i verdens brændpunkter fremfor asylansøgere i Brande og Brønderslev,” siger udenrigsminister Kristian Jensen. 

Allerede i år planlægger Udenrigsministeriet at sende 525 millioner kroner ekstra afsted til hjælp i nærområderne. Penge, der ellers var afsat til præasyludgifter i Danmark. Og til næste år afsættes 475 millioner kroner ekstra på forslaget til finanslov til at hjælpe flygtninge i nærområderne. Dermed stiger den humanitære bistand i 2016 til 2.350 millioner kroner og i 2017 til 2.375 millioner kroner. Det højeste beløb, der nogensinde er afsat på finansloven til humanitære indsatser.

”Vi skal i endnu højere grad hjælpe flygtninge i nærområderne, hvorfra de har bedre mulighed for at vende hjem. Det handler både om at give akut nødhjælp i form af mad, vand og husly. Men også om mere langsigtede tiltag, der forebygger at folk drives afsted på farefulde rejser fra deres hjem. Det handler blandt andet om støtte til uddannelse, beskæftigelse og beskyttelse af kvinder og børn, ” siger Kristian Jensen.

Planlægningen af den ekstraordinære indsats i nærområderne er allerede i fuld gang.

”Vores fokus er rettet mod Syrien og nabolandene Tyrkiet, Libanon og Jordan. Men vi er også meget opmærksomme på situationen i Irak. Vi forventer en stærk stigning i antallet af flygtninge på grund af kampen mod ISIL. Vi ser også på Libyen og andre lande i Afrika, der trues af ustabilitet og konflikt, og som sender flygtninge og migranter på tværs af Middelhavet,” siger Kristian Jensen.

De ekstra penge til nærområderne vil blandt andet gå gennem EU, der spiller en central rolle, når det kommer til at håndtere flygtninge og migranter.

Men der kan ifølge Kristian Jensen også blive tale om at give betydelige bidrag gennem fonde og programmer i regi af Verdensbanken og FN-systemet samt gennem danske og internationale nødhjælpsorganisationer. 

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver, tlf: 41865975