Spring til indhold

118 mio. kroner til verdens glemte kriser

01.01.2017  13:31
Regeringen sender 118 millioner kroner til en række af verdens glemte kriser. Pengene går til lande som Den Centralafrikanske Republik, Yemen og Burundi, hvor konflikter sender millioner på flugt, men sjældent skaber overskrifter i danske og internationale nyhedsmedier.

Ulla Tørnæs, minister for udviklingssamarbejde, siger:

"Over 65 millioner mennesker verden over er fordrevet fra deres hjem og har brug for vores hjælp. Mange af kriserne hører vi sjældent om. Men det gør ikke de humanitære behov mindre presserende. Tværtimod. De risikerer at blive overset af det internationale samfund.”

Derfor har Ulla Tørnæs valgt at bruge årets sidste humanitære midler på 118 millioner kroner på verdens glemte kriser i særligt Afrika.

”Regeringens politik er klar: Vi ønsker at hjælpe flygtninge i nærområderne, ligegyldigt hvor i verden de opholder sig. Vi skal give mennesker i nød et bedre liv og dermed forebygge, at de flygter videre og begiver sig ud på en farefulde færd mod blandt andet Europa, siger ministeren.

Den danske regering støtter flygtninge i nærområderne både i forhold til Syrien-krisen, men også i Tanzania, hvorfra der kommer flygtninge fra borgerkrigen i nabolandet Burundi. I Yemen, hvor millioner af mennesker er internt fordrevne. Og i forhold til krisen i Den Centralafrikanske Republik, hvor omkring en halv million mennesker er flygtet videre til ludfattige nabolande, understreger Ulla Tørnæs.

Udenrigsministeriet har holdt på de 118 millioner kroner helt indtil slutningen af året for at kunne reagere i tilfælde af en pludselig og alvorlig humanitær katastrofe i juledagene.

Det bygger på erfaringerne fra tsunamien, som ramte flere lande omkring det Indiske Ocean 2. juledag 2004 og kostede 300.000 mennesker livet, herunder 46 danskere. I år er verden blevet sparet for den slags katastrofer, og nu kan Ulla Tørnæs fordele pengene til humanitære indsatser i følgende lande:

  • Den Centralafrikanske Republik, 20 mio. kr. til FN’s humanitære landefond. 385.00 internt fordrevne og 466.000 mennesker er flygtet til nabolandene på grund af den interne konflikt.
  • Yemen, 20 mio. kr. til FN-landefonden. 18,8 millioner mennesker har behov for humanitær hjælp på grund af den væbnede konflikt.
  • Sudan, 16,5 mio. kr. til FN-landefonden. Væbnet konflikt i 3 delstater, 3,1 millioner internt fordrevne, heriblandt 2,5 millioner i Darfur.
  • Nigeria, 20 mio. kr. til Internationalt Røde Kors (ICRC).Terrororganisationen Boko Harams vedvarende angreb fordrevet 1,8 millioner mennesker, og 191.000 til fattige nabolande som Niger.
  • Tanzania, 6 mio. kr. til Flygtningehøjkommissariat(UNHCR) og 6 mio. kr. til FN’s verdensfødevareorganisation (WFP). Over 326.000 mennesker er flygtet fra krigen i Burundi, to tredjedele befinder sig i overfyldte flygtningelejre i Tanzania.
  • Myanmar, 10 mio.kr til FN-landefonden. 525.000 mennesker har brug for humanitær hjælp, men antallet stiger på grund af den forværrede situation i delstaterne Shan, Kachin og Rakhine med forfølgelse af det muslimske mindretal, rohingaerne.
  • Mali/Sahel, 2,5 millioner mennesker har brug for humanitær hjælp, 37.000 internt fordrevne og 135.000 flygtet til nabolandene Niger, Mauretanien og Burkina Faso på grund af overgreb fra voldelige grupperinger.
  • Verdensbanken, 12 mio. kr. til Global Programme for Forced Displacement, som de seneste år har udviklet sig til en stadig mere central bistandsaktør i forbindelse med langvarige flygtningekriser.

I 2016 nåede Danmarks samlede støtte til humanitære kriser og nærområdeindsatser op på 2,35 mia. kr.

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver, tlf.: 41865975