Spring til indhold

Danske ministre til FN’s Kvindekommission: Kvinder skal kunne bestemme over egen krop. Punktum.

12.03.2018  07:00
Ligestillingsminister Karen Ellemann og udviklingsminister Ulla Tørnæs deltager i denne uge i FN’s årlige kvindekommission i New York. Årets tema er ”Rural Women”, men ministrene har også et opgør med jomfrumyten, #Metoo, afrikanske pigers uddannelse, og promoveringen af Danmarks kandidatur til menneskerettighedsrådet på deres dagsorden.

Ligestillingsminister Karen Ellemann og udviklingsminister Ulla Tørnes deltager i dag og i morgen i den årlige samling i FN’s kvindekommission, og det sker med et tæt pakket program. Ligestillingsministeren holder som leder af delegationen det danske indlæg, hvor hun blandt andet vil tale om kvinders ret til at bestemme over egen krop, behovet for seksualundervisning, et opgør med børneægteskaber og jomfrumyten. 

”Danmark har en stærk stemme, fordi vi er blandt verdens mest ligestillede lande. Den stemme vil jeg bruge til blandt andet at fremhæve kvinders ret til at bestemme over egen krop. Internationalt er der heldigvis kommet øget fokus på kvinders rettigheder. Ikke mindst på grund af #Metoo bevægelsen. Den har vist os, hvor meget man kan opnå, når man står sammen.” siger Karen Ellemann.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs skal holde åbningstalen ved en event med fokus på vigtigheden af seksualundervisning. Et område, der er belagt med megen mytedannelse både i udviklingslandene og lande i den vestlige verden.

”Mange tror, at fordi man lærer unge om sikker sex, så har de også tidligere seksuel debut. Det svarer til at sige, at hvis man lærer unge, hvordan man bruger en brandslukker, så bliver de også brandstiftere. Der er intet videnskabeligt belæg for at mene dette. Til gengæld ved vi, at hvis kvinder udsætter den første graviditet, har de i højere grad mulighed for at tage en uddannelse og derefter stifte en familie”, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs.

Udviklingsminister, Ulla Tørnæs fortsætter: ”Danmark har netop været medvært for SheDecides konference i Sydafrika, hvor vi markerede, at det nu er et år siden, at Trump genindførte Global Gag Rule, som betyder stop for al amerikansk støtte til sundhedsklinikker, der oplyser om og foretager aborter i udviklingslande. SheDecides er en bevægelse, der taler for kvinders ret til at bestemme over egen krop, og den bevægelse har vi brug for i kampen for kvinders rettigheder. Den kamp fortsætter vi under mødet i FN’s kvindekommission”

Ligestillingsminister Karen Ellemann vil desuden i forbindelse med en række taler tage et kontroversielt emne op i FN- sammenhæng.

”Vi skal turde tale om kvinders seksualitet og kroppe – også med lande, hvor synet på kvinders seksualitet er anderledes. Et eksempel er jomfrumyten. Jeg tror, at rigtig mange har lært, at kvinder har en jomfruhinde, der springer, første gang man har sex. Men det er en myte. Tænk hvad det gør ved kvinder! Kvinder bliver slået ihjel rundt om i verden, hvis de blodplettede lagner ikke kan fremvises efter bryllupsnatten,” siger Karen Ellemann.

Udover de mange arrangementer vil begge ministre også have en række bilaterale samtaler for at promovere Danmarks kandidatur til menneskerettighedsrådet. Den danske kampagne er forankret i Udenrigsministeriet med Karen Ellemann som regeringens særlige repræsentant.

For yderligere information kontakt:
Casper Steen Pedersen, mobil +45 41 53 26 42
Marie Dørup Olesen, mobil + 45 61 97 90 20