Spring til indhold

Anders Samuelsen til NATO-møde: Danmark kommer til at tage endnu mere ansvar

06.12.2016  13:25
Anders Samuelsen tager i dag på sin første rejse som udenrigsminister. Turen går til Bruxelles, hvor han i dag og i morgen deltager i NATO-udenrigsministermøde og mødes bilateralt med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg.
På dagsordenen er blandt andet Rusland, samarbejdet mellem NATO/EU og forsvarsalliancens bidrag til at stabilisere Europas urolige naboregioner.
 
”Danmark er og vil være kerneland i NATO. Det er hjørnestenen i vores sikkerhed. Men vi kommer til at tage endnu mere ansvar og bidrage mere til fællesskabet i fremtiden. Det fremgår af regeringsgrundlaget,” siger Anders Samuelsen inden afrejsen og uddyber:
 
”Det handler selvfølgelig også om vores og de andre landes vilje til at stille de rigtige styrker. Med den rigtige kapacitet. På det rigtige tidspunkt. Og indkøb af nye kampfly, bidrag til den fremskudte tilstedeværelse på Baltikum og indsatsen i Afghanistan viser, at NATO kan regne med Danmark.”
 
Mødet finder sted på et tidspunkt, hvor det sikkerhedspolitiske landskab er præget af usikkerhed og ustabilitet, ikke mindst på grund af Ruslands aggressive fremfærd både i Syrien, Ukraine og Baltikum. 
 
”Danmarks holdning er klar; Vi står last og brast med Baltikum og de østlige naboer. Derfor tilbyder vi NATO et markant militært bidrag på op til 200 soldater til Estland, ” siger Anders Samuelsen, der går ind for en ærlig dialog med Rusland om sikkerhed og stabilitet. Men  understreger, at det kræver, at begge parter spiller efter reglerne.
 
På mødet skal NATO-udenrigsministrene også drøfte det praktiske samarbejde om NATO/EU-erklæringen, der blev vedtaget på forsvarsalliancens seneste topmøde i Warszawa.
 
”Nu skal vi i arbejdstøjet. Der er nok at samarbejde om - blandt andet skal vi sammen forebygge og bekæmpe terrorisme og migration i Middelhavet. NATO og EU skal bidrage til at dæmme op for terror og ulovlig indvandring ved at  styrke forsvarsevnen både blandt NATO’s og EU’s østlige og sydlige partnere,” fastslår Danmarks nye udenrigsminister.
 
For yderligere presse: Poul Kjar, 41865975