Spring til indhold

Danmark vært for møde i den internationale koalition mod ISIL

29.03.2017  09:09
Over 120 eksperter i hvidvask og terrorbekæmpelse samles den 29.-30. marts i København som led i den finansielle arbejdsgruppe under koalitionen, også kaldet Counter ISIL Finance Group (CIFG).

Åbningen af mødet

Udenrigsministeren udtaler:

"Jeg er stolt over, at Danmark er blevet bedt om at være vært for koalitionens finansieringsmøde. Det viser, at vores partnere anerkender Danmarks indsats i kampen mod ISIL – også uden for det militære spor. Udenrigsministeriets særlige repræsentant for terrorbekæmpelse, Jens Madsen, yder en vigtig indsats som medleder af koalitionens undergruppe, der arbejder for at bremse ISILs adgang til det internationale finansielle system.
 
ISIL er den bedst finansierede terrorgruppe nogensinde. Derfor er bekæmpelsen af pengestrømme til gruppen en helt afgørende del af kampen. Vi må sætte ind på alle fronter: Det gælder fx salg af olie, kidnapninger, afpresning og adgang til banker eller vekselkontorer. Det er noget af det, der vil blive drøftet på mødet i dag."
 
Mødet i København vil fokusere på hvordan ISIL kan forhindres i at skaffe finansielle midler, samt hvordan koalitionen kan styrke sin indsats for at forhindre ISILs adgang til det internationale finansielle system. Der vil blandt andet være fokus på, hvordan ISIL som terrororganisation vil ændre karakter, i takt med at gruppen bekæmpes geografisk.
 
Arbejdsgruppen, som ledes af USA, Italien og Saudi Arabien, har til formål at styrke samarbejdet og informationsudvekslingen om, hvordan man begrænser ISILs finansiering. Gruppen består af fire underarbejdsgrupper, hvor den tidligere PET-chef Jens Madsen sammen med en repræsentant fra Libanon er co-lead for underarbejdsgruppen, der arbejder for at bremse ISILs adgang til det internationale finansielle system.
 
Den internationale koalition mod ISIL består af 68 lande, som arbejder for at bekæmpe ISIL inden for fem spor. Udover finansiering vedrører de fem spor den militære indsats, fremmedkrigere, stabilisering og strategisk kommunikation.
           
For yderligere information kontakt presserådgiver Anne Ege, tlf. 41 53 25 26