Spring til indhold

Udenrigsministeren i Irak: Kampen mod ISIL fortsætter

24.10.2017  22:23
Udenrigsminister Anders Samuelsen har netop været på besøg hos de danske soldater udsendt til kampen mod ISIL på Al Asad-basen i Irak. Besøget foregik sammen med en række udenrigsordførere fra Folketinget.

Udenrigsminister Anders Samuelsen udtaler sig om besøget:

”Når jeg som udenrigsminister kommer rundt i verden, oplever jeg med stolthed den oprigtige anerkendelse og respekt, der hersker om vores danske udsendte. På Al Asad-basen har jeg med selvsyn fået indsigt i den enorme indsats og professionelle tilgang, som vores soldater udviser i samarbejde med deres irakiske og internationale partnere i kampen mod ISIL.”
Koalitionen mod ISIL har de seneste måneder haft markant fremgang, og ISIL kontrollerer nu kun få områder i Irak og Syrien. Det vurderes, at ISIL samlet har mistet mere end 87 % af sit tidligere territorium. Men Anders Samuelsen understreger, at opgøret med ISIL endnu ikke er slut:

”Foran os venter stadig kampe i ISIL-kontrollerede områder. Blandt andet i Anbar- provinsen hvor Al Asad-basen ligger, og hvor dansktrænede irakiske enheder muligvis skal i kamp. I regeringen vil vi fortsat prioritere bekæmpelsen af ISIL og fortsætte vores substantielle militære og civile indsatser. Det er både af hensyn til sikkerheden og stabiliteten i Irak og regionen, men også i Danmark og Europa.”

Når ISIL er fordrevet fra de sidste lommer i Irak og Syrien, venter der dog fortsat et enormt oprydnings- og stabiliseringsarbejde, der skal sikre, at de fordrevne irakere trygt kan vende tilbage til deres hjem, samt at ISIL eller andre radikale grupper ikke kan vende tilbage. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger:

”Kampen mod ISIL kommer til at tage lang tid. Der vil fortsat være behov for en langsigtet dansk og international tilstedeværelse i Irak, både militært og civilt. Derfor planlægger vi også i regeringen at øge vores bidrag til stabiliseringen i Irak. En stor del af det danske bidrag vil gå til ISILs tidligere hovedby i Irak, Mosul, med 135 mio. kr. Det gør vi for at understøtte, at de lokale samfund kan komme på benene igen, og at de fordrevne kan komme tilbage til deres hjem.”

De danske militære bidrag til kampen mod ISIL
Danmark yder en bredspektret støtte i kampen mod ISIL i Irak. Danmark leverer bl.a. et styrkebidrag i form af specialoperationsstyrker, som gennemfører træning, rådgivning og støtte af udvalgte irakiske styrker samt et kapacitetsopbygningsbidrag, som gennemfører kapacitetsopbygning i form af rådgivning, træning og uddannelse af irakiske styrker på Al Asad luftbasen i det vestlige Irak. Dertil kommer et stabsbidrag, som bidrager til planlægning og gennemførelse af de militære operationer i Irak.

Herudover bidrager Danmark med en mobil radarenhed, som yder luftrumsovervågning til støtte for koalitionens luftoperationer. Dertil har Danmark tidligere bidraget med et kampflybidrag i henholdsvis 12 og 6 måneder. Endelig har Danmark af to omgange haft et transportflybidrag udsendt i to gange 6 måneder.
Danmark støtter stabiliseringsindsatser i Irak, som udmøntes gennem det regionale stabiliseringsprogram for Syrien og Irak 2016-2018. Det samlede budget ventes at stige til mere end 500 mio. kr. inden programmets udløb.