Spring til indhold

Dansk forsker indvalgt i FN Forum for Oprindelige Folk

06.04.2016  09:52
Den danske antropolog og eskimolog Jens Dahl er blevet valgt ind i FN’s Permanente Forum for Oprindelige Folk. Det skete på et møde den 5. april i New York blandt de 54 medlemmer af FN’s Økonomiske og Sociale Udvalg.

Adjungeret professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, Jens Dahl, er netop blevet valgt ind i FN’s Permanente Forum for Oprindelige Folk i dag. Jens Dahl har i mange år forsket i oprindelige folks deltagelse i FN-systemet. Han har tidligere været direktør for menneskerettighedsorganisationen International Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA), der i fællesskab med oprindelige folk arbejder for at sikre respekt for deres rettigheder.

Jens Dahl vil i sit arbejde blandt andet lægge vægt på at styrke respekten for oprindelige folks rettigheder i FN-systemet, og vil søge at sætte fokus på oprindelige folk i skrøbelige stater, i hvilke oprindelige folk ofte er truet på såvel deres fysiske som kulturelle eksistens.

FN’s Permanente Forum for Oprindelige Folk blev oprettet i år 2000 blandt andet på dansk initiativ. Forummet består af 16 uafhængige eksperter, som udpeges af henholdsvis FN-medlemslande og oprindelige folks organisationer. Danmark havde et medlem i Forummet (forsker Ida Nicolaisen) i perioden 2002–2007. Oprindelige folk havde indvalgt et grønlandsk medlem (Aqqaluk Lynge) i perioden 2005-2007.

Danmark og Grønland er internationalt kendt for at spille en aktiv rolle på området for oprindelige folks rettigheder, såvel i forhandlinger i FN’s Generalforsamling, FN’s Menneskerettighedsråd, i klima- og miljøforhandlinger og i regi af Arktisk Råd og andre fora. Danmark arbejder blandt andet for, at oprindelige folk ikke diskrimineres - og at de på lige vilkår med andre befolkningsgrupper bliver inddraget i de samfundsmæssige processer, som er relevante for dem.

For yderligere information kontakt: Poul Kjar, 41865975