Spring til indhold

Danmark skal lede EU's kamp mod korruption i Ukraine

14.09.2016  18:23
Udenrigsminister Kristian Jensen besøger de næste to dage Ukraine, hvor han bl.a. annoncerer, at Danmark er udvalgt til at lede EU’s kamp mod korruption i Ukraine gennem et nyt program på 120 mio. kr.

”Jeg er glad for, at Danmark skal lede EU’s indsats mod korruption i Ukraine I Ukraine er korruptionen en kæmpe udfordring – i hverdagen for både virksomheder og borgere. Korruptionen skader Ukraines vækstpotentiale, og skaber mistillid til politikere og institutioner. Det må laves om, og det kræver politisk vilje og mod i det ukrainske lederskab. Jeg er derfor glad for, at Ukraines regering giver korruptionsbekæmpelse så høj en prioritet.

Men Ukraine har lang vej igen og brug for international ekspertise - Danmark er nr. 1 over mindst korrupte lande og vi har et åbent og tillidsfuldt samfund. Ukraine er nr. 130 – det mest korrupte land i Europa. Den plads vil vi gerne bidrage til at forbedre i tæt samarbejde med Ukraine og vores EU-partnere. Det er grundlæggende Ukraines fremtid, der står på spil - vil Ukraine udvikle sig til et vestligt orienteret, markedsøkonomisk demokrati eller falde tilbage i en russisk orienteret korruptionsramt økonomi?”, siger Kristian Jensen.

EU's anti-korruptionsprogram præsenteres fredag den 16. september af udenrigsminister Kristian Jensen og EU-kommissær Johannes Hahn på et fælles pressemøde.

Et andet vigtigt budskab for Kristian Jensen under besøget er, at konflikten i det østlige Ukraine ikke må udvikle sig til at blive Europas glemte krig.

”Ukraine er fortsat udsat for russisk aggression, fordi Ukraine ønsker et tættere samarbejde med Europa. Det må vi ikke glemme. Vi støtter Ukraines ret til selv at vælge dets fremtid uden pres fra Rusland. Det stærkeste svar på Ruslands aggression er et reformeret og fremgangsrigt Ukraine. Vi skal fortsat stå sammen med vores EU-partnere og opretholde presset på Rusland, både politisk og med sanktionerne, og jeg vil blive ved med at sætte Ukraine på dagsordenen blandt mine EU-kollegaer”, siger Kristian Jensen.

Baggrund
Der er tre formål med EU’s nye program: 1) Styrke Ukraines kapacitet til at forebygge og bekæmpe korruption; 2) forstærke det parlamentariske opsyn med området; 3) øge involveringen af civilsamfund og medier i indsatsen. Programmet er ikke endeligt formuleret, og de konkrete initiativer forventes først udrullet fra starten af 2017.

Danmark kommer til at stå i spidsen for planlægning og implementering af programmet, der har en størrelse på 120 millioner kroner. Heraf bidrager Danmark med 10 mio. kr.

Under sit besøg i Ukraine skal Kristian Jensen bl.a. mødes med premierministeren, europaministeren, energiministeren, anti-korruptionsinstitutioner, civilsamfundsorganisationer, danske virksomheder samt tale ved den store YES-konference i Kiev.

For yderligere information kontakt:
Peter Høyer, særlig rådgiver, tlf: 61979042