Spring til indhold

FN’s Verdensmål kan skabe økonomisk udvikling i Arktis

01.12.2017  08:28
Udenrigsminister Anders Samuelsen og Naalakkersuisoq for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug Suka K. Frederiksen afholder i dag en international højniveau-konference, der sætter fokus på økonomisk udvikling i Arktis med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Konferencen afholdes som led i gennemførelsen af regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi 2017-18, og vil blive åbnet af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik af Danmark.

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger:

“Arktis er en region i forandring, og nye muligheder åbner sig. Regeringen ønsker at sætte fokus på at tiltrække flere investeringer til Arktis, herunder til Grønland, således at befolkningerne på en bæredygtig måde kan opleve økonomisk fremgang. Med konferencen ønsker vi sammen med Grønland at sende et stærkt signal om, at der er behov for et stærkere økonomisk fokus i det arktiske samarbejde.”

Han tilføjer: ”Jeg ser frem til at høre deltagernes bud på, hvordan Verdensmålene kan være en katalysator for økonomisk udvikling i Arktis. Jeg forventer at vi får gode bud på, hvordan Grønland og de andre arktiske egne kan drage fordel af nye muligheder der opstår - mens der samtidig tages vare på det skrøbelige miljø.”

Konferencen ”Sustainable Development Goals in the Arctic – Local and Global Perspectives" afholdes i Eigtveds Pakhus med over 250 deltagere, herunder CEO for UN Global Compact, Lise Kingo, CEO for den norske skibsrederforening, Sturla Henriksen, samt særlige arktiske repræsentanter fra Canada, Finland, Norge, Sverige og Japan.

Formålet med konferencen – der gennemføres i et samarbejde mellem Danmark, Grønland, Færøerne og det Arktiske Økonomiske Råd og med repræsentanter fra alle de arktiske lande - er at bringe bl.a. det arktiske erhvervsliv sammen med internationale aktører fra de arktiske lande, FN og EU for at diskutere, hvordan Verdensmålene kan bidrage til at sætte en dagsorden med fokus på bæredygtig udvikling i Arktis. Verdensmålene blev vedtaget i 2015 ved enstemmighed blandt FN’s 193 medlemslande. De omfatter 17 konkrete mål som skal gælde for alle lande, og som balancerer tre dimensioner for bæredygtig udvikling: den miljømæssige, den sociale og den økonomiske. Mens udfordringerne for de arktiske befolkninger spænder over alle disse dimensioner, er en primær udfordring at skabe bæredygtig økonomisk vækst, eksempelvis gennem øget beskæftigelse, innovation, en udbygget infrastruktur samt bedre vilkår for eksport og turisme.

For yderligere information kontakt:
Presserådgiver Anne Ege, 41 53 25 26