Spring til indhold

Kronprinsessen og Kristian Jensen på Lolland: Sætter fokus på verdens 10-årige piger

28.10.2016  06:04
H.K.H. Kronprinsessen og udenrigsminister Kristian Jensen besøger i dag en skole i Rødby på Lolland. Her sætter de fokus på forholdene for verdens 10-årige piger – og laver tovtrækning med de lokale 10-årige.

”Kampen for at skabe bedre vilkår for piger er en af Danmarks mærkesager. Det gælder for 10-årige piger, lige gyldigt om de bor i Libyen eller på Lolland. Det gælder deres ret til uddannelse, job, sundhed. Og det gælder deres ret til at bestemme, hvornår og med hvem, de vil giftes og have børn,” siger udenrigsminister Kristian Jensen.

Besøget på Søndre Skole i Rødby finder sted i forbindelse med lanceringen af den årlige ”State of the World Population Report” fra FN’s Befolkningsfond (UNFPA), der i år har fokus på verdens 10-årige piger.

Rapporten siger blandt andet, at tvangsægteskaber, børnearbejde og pigeomskæring truer pigers sundhed og rettigheder. Når en pige fylder 10 år og nærmer sig puberteten, så vil hun i nogle dele af verden opleve, at mulighederne åbner sig for hende med ungdomsliv, uddannelse og job. Andre steder vil hun blive anset som en ejendel, der kan købes, sælges, eller byttes væk.

”Der er sket store fremskridt på verdensplan. Ikke mindst i forhold til at få piger i skole. Men det går mindre godt med at bekæmpe blandt andet tvangsægteskaber, børnearbejde og pigeomskæring. Det har vi fokus på i Danmarks udviklingssamarbejde,” siger Kristian Jensen.

Udenrigsministeren, Kronprinsessen og UNFPA giver i skolens gymnastiksal 128 elever fra 3.-4. klasse en introduktion til børns liv, vilkår, rettigheder, de 17 Verdensmål og Danmarks udviklingssamarbejde. Men derudover får eleverne også mulighed for at lave tovtrækning med Kronprinsessen og Kristian Jensen. Der er hinkerude og stopdans på programmet, og Kristian Jensen vil forsøge sig med et dizzy goal, hvor bolden skal skydes i mål efter en snurretur på 13 omgange.

Kronprinsessen er protektor for FN’s Befolkningsfond(UNFPA), der arbejder for en verden, hvor enhver graviditet er ønsket, hvor enhver fødsel er sikker, og hvor alle unge får mulighed for at udnytte deres fulde potentiale. Danmark støtter UNFPA med 139 millioner kroner i 2016.

Dr. Babatunde Osotimehin, eksekutivdirektør for UNFPA, siger:

”Hvordan vi investerer i og støtter 10-årige piger i dag, vil afgøre, hvordan vores verden ser ud i 2030. Med støtte fra familie, lokalsamfund og nationer kan pigers rettigheder blive opfyldt, og alle 10-årige piger kan komme til at trives; dermed vil de medvirke til at skabe den fremtid, vi alle ønsker.”

For yderlige information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver udenrigsministeren, tel.: 41865975

Nøgletal fra UNFPA:

  • Hver tredje pige i udviklingslande (undtagen Kina) bliver gift før sin 18-års fødselsdag. Det svarer til 47.700 piger hver dag.
  • 7,3 million piger under 18 føder hvert år – det er 20.000 fødsler blandt piger på 17 år eller yngre hver dag. 90% af disse unge mødre er allerede gift.
  • Unge piger er i større risiko for at opleve komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel. Sådanne komplikationer er den næststørste dødsårsag blandt 15-19 årige piger globalt – den største dødsårsag er selvmord.
  • 11,000 piger udsættes for pigeomskæring hver dag, og 200 millioner kvinder lever med konsekvenserne af omskæring.
  • Unge piger på 15-19 udgør 2/3 af dem, der smittes med HIV i denne aldersgruppe.
  • 225 kvinder, der ikke ønsker at blive gravide, bruger ikke prævention. Det svarer til, at en ud af fire kvinder i udviklingslande, som har behov for prævention ikke har mulighed for at bruge det.
  • Hvis man stod ca. så tæt som i en elevator (40x42cm til hver person) ville hele verdens befolkning på knapt 7.5 milliarder mennesker kunne stå på Lolland.
  • Siden 1960’erne er det gennemsnitlige antal børn, kvinder får, faldet fra 5 til 2,5 på globalt plan. I udviklingslande er fertiliteten faldet fra 6 til 2,65 i samme periode.