Spring til indhold

Udenrigsministeren præsenterer Børnenes U-landskalender

03.10.2016  12:31
Udenrigsminister Kristian Jensen præsenterede tidligere i dag Børnenes U-landskalender for 250 elever og pressen på Frederiksbjerg Skole i Aarhus.

Børnene fra 0-2 klasse på Frederiksberg Skole fik en lidt anderledes start på skoledagen i morges, da landets udenrigsminister, Kristian Jensen og børneværten fra Ultra Nyt, Tommy Zwicky kom på besøg. De 250 indskolingsbørn sad på rad og række og lyttede intenst, da DR Ultra-værten fortalte om sit besøg på en skole i Chanika i Tanzania, og om de tanzaniske børns hverdag, håb og drømme. Børnene fik også lov til at hilse på rejsebamsen Sofus og se klip fra DR-programmer med både Sofus og Sebastian Klein, som også har besøgt det afrikanske land som en del af optakten til Børnenes U-landskalender 2016.

Udenrigsminister deler u-landskalender udUdenrigsminister Kristian Jensen og "Ultra Nyt"-værten Tommy Zwicky uddelte i formiddags årets Børnenes U-landskalender til børnene på Frederiksbergs Skole i Aarhus. Foto: Bjarne Berguis Hermansen/DR.

Hvorfor skal vi hjælpe i Tanzania?
Udenrigsminister Kristian Jensen fortalte børnene om, hvorfor Danmark overhovedet skal hjælpe i Tanzania, og hvad udviklingsbistand egentlig er.
 
”Vi ønsker at hjælpe drenge og piger i fattige lande til at kunne gå i skole, få rent drikke vand, adgang til lægehjælp og alt det andet, som vi regner for en selvfølge i Danmark. Tanzania er et af verdens allerfattigste lande. Ved at hjælpe med blandt andet at lave bedre skoler, sygehuse og arbejdspladser, skaber vi mulighed for, at børnene kan få et godt liv og for, at de senere kan klare sig bedre,” sagde Kristian Jensen.
 
Men hvorfor skal danske børn overhovedet vide noget om det?
 
”Ligesom børn skal vide noget om deres lokalområde, så er det også vigtigt, at de lærer om verden og, hvordan børn har det andre steder i verden. Verden er blevet meget mindre, og det som sker i verden, påvirker også børn i Danmark,” sagde Kristian Jensen. 

præsentation af U-landskalenderFoto: Bjarne Berguis Hermansen/DR

Bog, hjemmeside og projekt
Årets børnebog ”Amals Hemmelighed”, der er skrevet af forfatter Henrik Einspor og indtalt som lydbog af Sebastian Klein blev også præsenteret sammen med hjemmesiden u-landskalender.dk. Bogen og hjemmesiden indgår i det undervisningsmateriale om Tanzania, som danske skoleklasser over hele landet skal lave temauger om i efteråret.

Overskuddet fra Børnenes U-landskalender 2016 går til SOS Børnebyernes arbejde i Dar es Salaam i Tanzania, der er en af Afrikas hurtigst voksende storbyer. Her vokser indbyggertallet hvert år med en kvart million – hvoraf halvdelen er børn. Det udfordrer skolerne, hvor der i nogle klasser er op imod 200 elever, og pengene fra kalenderen skal være med til at sikre børnene en bedre skolegang.

Det er 54. gang at U-landskalenderen bliver udgivet i et samarbejde mellem Danida og DR.

Pressebilleder:
Download pressebilleder fra præsentationen under fotosektionen på dr.dk/presse.
Foto kreditering: Bjarne Bergius Hermansen/DR.

Fakta om Børnenes U-landskalender
• Børnenes U-landskalender: Et samarbejde mellem Danida og DR, der har stået på siden 1962.
• Årets låge-julekalender: I år får man to kalendere - en om “Nissebanden i Grønland” og en om “Den anden verden”, som er en nyproduceret julekalender, der kan ses på DR1.
• Årets U-landskalenderprojekt: I år er det SOS Børnebyernes projekt for skolebørn i Dar es Salaam i Tanzania, der får overskuddet fra salget af lågekalenderen sammen med et tilsvarende beløb fra Danida.
• Årets undervisningsmateriale til 1. - 4. klasse: En bog om børns liv i et udviklingsland skrevet af en dansk børnebogsforfatter med tilhørende lærervejledning og online læringsunivers på u-landskalender.dk. I år er det forfatteren Henrik Einspor, der har skrevet bogen “Amals hemmelighed”.
• Programmer om årets land på DRs børnekanaler: I år med blandt andre Sebastian Klein.

Yderligere information
Få mere information på www.u-landskalender.dk eller kontakt
- kommunikationsmedarbejder i Udenrigsministeriet Ditte Vagn Madsen på e-mail ditmad@um.dk eller mobil: 41 53 25 09
- information vedr. årets projekt i Tanzania fås ved at kontakte presseansvarlig i SOS Børnebyerne Lisbeth Svalgaard på lsv@sosbornebyerne.dk eller mobil: 61 66 59 68
- Udenrigsministerens særlige rådgiver Peter Høyer mobil: 61979042

Børnenes U-landskalender kan købes i butikker over hele landet i dag d. 3. oktober 2016 og koster 45 kr.