Spring til indhold

Fredeligt valg i Tanzania - bekymrende udvikling på Zanzibar

29.10.2015  19:45
Udenrigsminister Kristian Jensen lykønsker Tanzanias befolkning med valghandlingen i søndags og opfordrer alle partier til at respektere valgresultatet.

Der blev afholdt præsident- og parlamentsvalg i Tanzania og på Zanzibar den 25. oktober 2016. Ifølge valgobservatørmissioner fra EU, den Afrikanske Union, Commonwealth, EAC og SADC var valget velorganiseret og forløb fredeligt. På Zanzibar har formanden for Zanzibars valgkommission den 28. oktober annonceret, at valget på Zanzibar annulleres, og at et omvalg vil finde sted som følge af en række uregelmæssigheder. Dette på trods af, at alle valgobservationsmissionerne den 27. oktober bekræftede, at valget generelt forløb fredeligt og velorganiseret. Oppositionspartiet har udtalt, at det ikke anerkender formandens udmelding.

Udenrigsminister Kristian Jensen udtaler:

“Jeg vil gerne lykønske Tanzanias befolkning med valghandlingen i søndags. Den relativt høje valgdeltagelse viser, at Tanzanias befolkning ønsker at gøre brug af deres demokratiske rettigheder. Samtidig vil jeg klart opfordre alle valgets parter til at respektere valgresultatet.”

Jeg er til gengæld meget bekymret over udviklingen på Zanzibar, særligt valgkommissionens formands annullering af valget. Jeg opfordrer alle parter til at finde en løsning, der respekterer befolkningens ønsker, og til at de ansvarlige politikere sikrer, at situationen ikke udvikler sig." 

Baggrund
Danmark har via FN støttet lokale demokratiske institutioner for at sikre en fredelig, gennemsigtig og troværdig valgproces. Samtidig har Danmark støttet en koalition af lokale valgobservationsnetværk, der udsendte mere end 9.000 valgobservatører på valgdagen.

Valget forløb fredeligt og med høj valgdeltagelse på 68,2 % mod 42 % ved sidste valg i 2010. Den nationale valgkommission har i dag offentliggjort, at regeringspartiets præsidentkandidat, John Magufuli, har vundet med 58,5 % af stemmerne mod 40 % til oppositionens kandidat, Edward Lowassa. De foreløbige resultater til parlamentsvalget tyder også på flertal til regeringspartiet.

Tanzania er i dag et af de mest stabile og fredelige demokratier i Afrika. Tanzania er en strategisk vigtig partner for Danmark i en region, der er præget af uro og voldelige konflikter. Gennem årene har Tanzania modtaget millioner af flygtninge fra nabolandene og bidraget til løsning af regionens konflikter gennem politisk dialog, mediering og fredsbevarende tropper.

I 2014 blev Danmark og Tanzania enige om et nyt femårigt udviklingssamarbejde med et samlet budget på 1,95 mia. kr. Udviklingssamarbejdet har til formål at bekæmpe fattigdom og ulighed, styrke økonomisk vækst og beskæftigelse, fremme befolkningens adgang til sociale ydelser samt styrke god regeringsførelse og menneskerettigheder.

For yderligere information kontakt:
Lars Peter Levy, presserådgiver, tlf. 41904124