Spring til indhold

Mexicos præsidentpar på statsbesøg i Danmark 13. - 14. april 2016

29.03.2016  14:14
Mexicos præsident er den 13. - 14. april 2016 på statsbesøg i Danmark. Præsidenten vil være ledsaget af en række ministre, herunder udenrigsministeren samt omfattende erhvervs- og pressedelegationer.

Mexicos præsident H.E. Enrique Peña Nieto og Fr. Angélica Rivera er den 13. - 14. april 2016 på statsbesøg i Danmark. Besøget er en opfølgning på Regentparrets statsbesøg i 2008 samt Kronprinsparrets besøg i Mexico i 2013. Præsidenten vil være ledsaget af en række ministre, herunder udenrigsministeren samt omfattende erhvervs- og pressedelegationer.

Akkreditering er obligatorisk og foregår gennem International Press Centre (IPC) på hjemmesiden www.ipcd.dk.

Deadline for akkreditering er 6. april 2016 kl. 16.00.

Onsdag den 13. april vil der være officiel modtagelse ved H.M. Dronningen og den kongelige familie i Københavns Lufthavn og derefter ankomst på Fredensborg Slot, hvor H.M. Dronningen samme aften er vært for gallataflet. I selskab med Kronprinsparret besøger det mexicanske præsidentpar Kronborg Slot samt M/S Museet for Søfart i Helsingør onsdag eftermiddag. 

Torsdag den 14. april deltager præsident Enrique Peña Nieto i selskab med H.K.H. Kronprinsen i et rundbordsmøde i Dansk Industri. Derefter mødes præsidenten først med Folketingets Formand og herefter med statsminister Lars Løkke Rasmussen. Der vil være underskrivelse af MoUs samt en regeringsfrokost med deltagelse fra både dansk og mexicansk side.

Om eftermiddagen besøger præsidentparret med Kronprinsparret Tjørnegaards Skolen i Gen-tofte, hvor anvendelsen af LEGO i undervisningen er i fokus. Torsdag formiddag er præsident-fruen og H.K.H. Kronprinsessen på besøg i en børnehave, hvor Mary Fondens ”Fri for Mobberi”-projekt fremvises. Statsbesøget afsluttes i København, hvor det mexicanske præsidentpar er værter for en returmiddag.   

Baggrund
Kommercielt udgør Mexico et attraktivt marked med stort potentiale for danske virksomheder inden for især klima-, energi- og miljøteknologi, sundhed og velfærd, samt landbrug og føde-varer, og Danmark har et veletableret myndighedssamarbejde med Mexico

Mexico er et af Latinamerikas mest interessante markeder for danske virksomheder. Landet har over 120 mio. indbyggere herunder en voksende middelklasse, en åben og frihan-delsorienteret økonomi i vækst og ligger strategisk godt geografisk placeret mellem USA og resten af Latinamerika. EUs globale aftale med Mexico står over for en modernisering, hvor det økonomisk-kommercielle samarbejde skal styrkes – til gavn for både danske virksomheder og forbrugere. 

Mexico var Danmarks 28. største vareeksportmarked i 2015 og aftog for 3,5 mia. kr., hvilket i forhold til 2011 er en stigning på 51%. Bl.a. har LEGO, APM Mærsk, Grundfos og Dan-foss betydelige investeringer i Mexico. Også Novo Nordisk og Vestas har en betydelig eksport til Mexico, og ISS har mere end 15.000 ansatte i landet.

Mexico er Latinamerikas andet største land målt på økonomi og befolkning og er en voksende regional magt. Mexicos stigende internationale vægt er udmøntet i medlemskabet af G20 og OECD. Mexico er endvidere en vigtig europæisk allieret i forhold til den globale værdikamp (herunder emner som ligestilling, tortur, oprindelige folk, terrorisme, ytringsfrihed), og en vigtig spiller i forhold til den globale klima-dagsorden, bæredygtigheds-målene og et stærkt FN.  

Danmark anerkender præsident Enrique Peña Nieto engagement på menneskerettigheds-området og opfordrer til at intensivere reformtempoet. Den løbende menneskerettighedsdialog mellem EU og Mexico, som også Danmark er omfattet af, tjener til at understøtte fokus på menneskerettighedsudfordringerne. Det samme gør det begyndende samarbejde mellem Insti-tut for Menneskerettigheder og Mexicos regering.