Spring til indhold

Danmark sætter globalisering på OECD’s dagsorden på stort ministermøde i Paris

06.06.2017  13:30
HKH Kronprinsessen, statsminister Lars Løkke Rasmussen og udenrigsminister Anders Samuelsen står i spidsen for den danske delegation, når Danmark i denne uge leder OECD’s årlige ministermøde i Paris. Desuden deltager udviklingsminister Ulla Tørnæs, uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, samt skatteminister Karsten Lauritzen.

Danmark har som formandskabsland sat særligt fokus på behovet for mere – og mere inklusiv – globalisering, når verdens mest industrialiserede lande mødes fra 6. – 8. juni 2017.
 
”Lige nu foregår der en kamp om globaliseringen og mange føler sig bekymrede og utrygge. Det skal vi tage alvorligt - men vi skal også holde fast i, at frihandel gør os alle rigere. Det vil være mit og den danske regerings budskab i Paris. Hvis vi lukker os inde bag protektionisme, så bliver vi fattigere”, siger Anders Samuelsen.
 
Regeringen har sat globalisering på OECD’s dagsorden, fordi det i den grad er et tema, der optager medlemslandene og deres befolkninger i disse år. Desuden vil Danmark gerne drøfte og dele gode erfaringer og svar på globaliseringens udfordringer med de andre OECD-lande. 
 
Samtidig afhænger Danmarks vækst og velstand af globaliseringen. Dansk eksport står for 46 % af vores BNI og eksport giver 700.000 jobs. Men det er vigtigt, at udviklingen sker på en måde, så alle får gavn af de fremskridt, som globaliseringen medfører.
 
”Vi vil slå et slag for, at verdens industrialiserede lande fortsat arbejder sammen om frihandel, om en vækstdagsorden og om, at vi løser vores uenigheder multilateralt. Det er bekymrende, hvis vi ikke kan sætte en fælles kurs overfor de store globale udfordringer. Det er vigtigt for Danmark, at alle lande følger de globale spilleregler”, slutter Anders Samuelsen. 
 
Baggrund
Det danske formandskab under OECD-ugen indledes i dag, tirsdag, når OECD Forum åbnes af HKH Kronprinsessen. Kronprinsessen mødes med OECD’s generalsekretær Angel Gurría, og holder derefter åbningstalen for OECD-forum. Kronprinsessen indleder også debatten ’Pink Collar - Blue Collar’ om ligestilling på arbejdsmarkedet.
 
OECD’s ministermøde åbnes onsdag af statsminister Lars Løkke Rasmussen, der også mødes med Angel Gurria og USA’s Trade Representative, Robert Lighthizer, med international handelspolitik på dagsordenen. Statsministeren drøfter derefter disruption og de muligheder og udfordringer den teknologiske udvikling giver med eksperter fra OECD.
 
Udenrigsminister Anders Samuelsen deltager på ministermødets første dag i paneldebatten 'Stocktaking on globalisation: opportunities and challenges of economic integration', og er formand for en arbejdsfrokost under overskriften: ’The challenges of globalisation and the OECD’. På andendagen leder udenrigsministeren et morgenmadsmøde mellem ministrene om OECD’s fremtid og deltager i sessionen ’International trade and investment for the benefit of all’ og holder det afsluttende indlæg på ministermødet. Udenrigsministeren og Angel Gurria afholder afslutningsvis fælles pressemøde i OECD torsdag kl. 14.45-15.15. Anders Samuelsen mødes i Paris også med den nye franske udenrigsminister, Le Drian.
 
Minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, deltager bl.a. i paneldebatten ’2030 Agenda: Financing and Partnerships’. Hun mødes med Charlotte Petri Gornitzka, formand for OECD’s DAC-komité, og med den nederlandske udviklingsminister Lillian Ploumen.
 
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind deltager også i OECD Forum; bl.a. med et indlæg under overskriften ’Me, myself and Artifical Intelligence’ og som formand for én af sessionerne. Søren Pind mødes desuden med den franske minister for videregående uddannelser, forskning og innovation, Frédérique Vidal.
 
Endeligt deltager skatteminister Karsten Lauritzen i paneldebatten ’Responsible Business Conduct & Globalisation’, og på ministermødet er han formand for sessionen ’Building inclusive globalisation by implementing better policies for improved capital allocation, wealth distribution and global competition practices’.
 
I forbindelse med det danske formandskab har Udenrigsministeriet arbejdet for at sætte et tydeligt dansk aftryk på OECD's hovedkvarter. De forventede op til 3.000 besøgende vil denne uge få mulighed for at opleve et hjørne af Danmark på de danske stande, hvor man bl.a. kan få en virtuel cykeltur igennem København på danske designcykler eller sætte sig i danske designmøbler i et særligt indrettet hygge-hjørne. De danske stande er blevet til i tæt samarbejde med VisitDenmark og bidrager til at styrke Danmarks image som en grøn, innovativ og kvalitetsbevidst nation.

http://http//www.visitdenmark.com/denmark/oecd-ministerial-meeting-marks-danish-chairmanship-showcasing-best-danish-lifestyle

For yderligere information kontakt:
Maria Westh, tlf. +4550778664.