Spring til indhold

Styrket OSCE til årligt ministermøde i Hamburg

08.12.2016  13:26
I disse dage mødes ministre og andre repræsentanter fra 57 lande i Hamburg til det årlige ministermøde i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE). Danmark er repræsenteret ved Udenrigsministeriets udenrigspolitiske direktør Lone Wisborg

''
Ved det årlige OSCE-ministermøde var Danmark repræsenteret ved Udenrigsministeriets udenrigspolitiske direktør Lone Wisborg. Her ses hun sammen med Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, der i år er formand for OSCE.

OSCE har styrket sin rolle siden Ukraine-krisens start som et rammeværk for dialog og forsøg på tillidsskabelse, men også som et forum, hvor skillelinjerne trækkes op mellem Rusland og øvrige lande. OSCE er en ramme for det stille men vigtige diplomati. På ministermødet, der forløber 8.-9. december i Hamburg, forventes det at det tyske  formandskab vil slå tonen an med ønsket om et styrket OSCE-samarbejde og med vægt på de principper og den regelbaserede orden, som danner rammerne for europæisk sikkerhed. På dagsordenen for mødet er blandt andet dialog omkring Ukraine-konflikten, torturbekæmpelse, mediefrihed, menneskerettigheder og flygtninge- og migrationskrisen.

Baggrund
OSCE er en international organisation, som har til formål at arbejde for sikkerhed og samarbejde. Organisationen tæller 57 medlemsstater, der geografisk dækker et meget stort område, sagt lidt populært ”fra ”Vancouver i Vest til Vladivostok i Øst.”

Organisationen har den største internationale tilstedeværelse i Ukraine i form af omkring 700 udsendte observatører, der overvåger situationen og herunder særligt den våbenhvile, der blev indgået mellem konfliktens parter i september 2014. Derudover er OSCE med til at skubbe på for, at der bliver fundet en politisk løsning på krisen. Danmark har fra starten været en stærk støtte af OSCEs engagement i Ukraine og bidrager med danske observatører og finansielle bidrag.