Spring til indhold

300 mio. kroner til akut sultkatastrofe på Afrikas Horn

13.03.2017  06:08
Minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, skruer nu op for Danmarks humanitære indsats for at bekæmpe den akutte fødevarekrise på Afrikas Horn og i Yemen.

Krige, konflikter og nu også en langvarig tørke har haft store konsekvenser for regionen, hvor stadig flere sulter og hungersnød truer.

I Sydsudan alene har knap 5 millioner mennesker, heraf mere end 1 million børn, akut behov for mad, og FN erklærede i sidste måned hungersnød i den nordlige del af landet. Samme udvikling frygtes nu i andre dele af Afrikas Horn.

Med den nye bevilling på 300 millioner kroner vil Danmark støtte indsatser gennem FNs fødevareprogram, det internationale Røde Kors og danske NGOer i de berørte områder.

Ulla Tørnæs siger:

”Jeg er netop vendt hjem fra Kenya, hvor jeg har fået et førstehåndsindtryk af den krise, som udspiller sig disse dage. Situationen på Afrikas Horn bliver mere og mere desperat for hver dag, der går. FNs humanitære bevillinger er voldsomt underfinansierede, og millioner af mennesker er ved at dø af sult. For mig er det afgørende, at vi hjælper i nærområdet, og støtter de tørkeramte lande, så de kan tage vare på de mennesker, der bliver ramt af tørken”.

Det danske bidrag er et rettidigt og kontant svar på FNs appeller om øgede humanitære bidrag til fødevarekrisen på Afrikas Horn. Lige nu er under 6 % af FNs humanitære appeller for indsatser i Sydsudan, Somalia og Yemen finansieret, så der er stort behov for flere penge til akut hjælp for at forhindre sult. Udover akut nødhjælp, vil det danske bidrag også gå til mere langvarige indsatser, der skal styrke fødevaresikkerhed og øget modstandskraft i regionen. Det skal bidrage til at forhindre en lignende sultkatastrofe i fremtiden.

”Hvis ikke det internationale samfund handler nu, kan tørken i Østafrika meget nemt ende med at blive en af de stille kriser, som tager tusindvis af liv. Derfor handler Danmark nu. Både fordi der er akut brug for ressourcer, men også fordi det kan betyde, at andre lande følger trop og som Danmark donerer en stor humanitær bevilling. Hvis vi står sammen, kan vi redde liv og øge de tørkehærgede landes modstandsdygtighed”, slutter Ulla Tørnæs.

Det danske bidrag på 300 millioner kroner er fordelt mellem følgende organisationer: FNs Fødevareprogram, World Food Programme (75 mio. til indsatser på Afrikas Horn), Internationalt Røde Kors (100 mio. kr. til indsatser i Somalia og Yemen) og en NGO-runde rettet mod Udenrigsministeriets humanitære partnere, der arbejder i de berørte lande (125 mio. kr.). Midlerne i NGO-runden forventes fordelt i løbet af den kommende måned, mens bidragene til WFP og ICRC forventes udbetalt snarest.

For mere information, kontakt:
Dorte Bryde, presserådgiver, 50778698
Marianne Lynghøj, særlig rådgiver, 42485158Seneste nyt

    Se alle