Spring til indhold

Kristian Jensen i Berlin: EU skal gøre mere i verdens brændpunkter

08.11.2016  09:20
Udenrigsminister Kristian Jensen besøger i dag Berlin for at deltage i et tysk-nordisk EU-møde med udenrigsministrene fra Finland, Sverige og Tyskland.

Formålet med mødet i det såkaldte N3+1 format er uformelt at drøfte en række aktuelle udenrigspolitiske emner, blandt andet EU’s globale strategi, Rusland, Syrien og Brexit. Derudover vil udenrigsministeren sætte frihandel på dagsordenen på møder med den tyske tænketank SWP (German Institute for International and Foreign Affairs) og Tysklands liberale parti, FDP.

”De nordiske lande og Tyskland har stærke fælles udenrigspolitiske interesser, og der er derfor behov for en tæt tysk-nordisk dialog og koordination. Behovet for tætte alliancer i EU er bestemt ikke blevet mindre efter Brexit-afstemningen. Fra nu af vil vi mødes fast en gang om året”, siger Kristian Jensen og fortsætter:

”EU kan og skal blive bedre til at forebygge og håndtere globale kriser og konflikter, som dem vi ser i Irak og Syrien. EU’s befolkning forventer, at EU kan levere effektive svar på grænseoverskridende problemer. Derfor vil vi i dag drøfte, hvordan EU kan blive bedre til at håndtere alle faser af en konflikt - fra de helt tidlige advarselssignaler viser sig til stabiliseringsindsatser og tættere koordination mellem humanitære og udviklingsinstrumenter”.

Udover det fælles indspil til EU’s globale strategi, situationen i EU og Brexit vil det tysk-nordiske EU-møde være præget af en række aktuelle kriser og konflikter.

”Vi er alle bekymrede over Ruslands stadig mere aggressive adfærd i vores region, og derfor skal vi på mødet blandt andet drøfte, hvordan vi fremmer stabilitet og sikkerhed i Østersøområdet. Når det gælder Ukraine, skal vi sammen lægge pres på Rusland for at levere på Minsk, mens vi støtter Ukraines reformbestræbelser. Derudover skal vi drøfte den aktuelle situation i Syrien og vores fælles kamp mod ISIL i Syrien og Irak”, siger Kristian Jensen.

Baggrund
Dagens tysk-nordiske EU-møde i Berlin er opfølgeren til det første møde i N3+1 format, der blev afholdt i København i november 2014. På mødet deltager udover Kristian Jensen den svenske udenrigsminister Margot Wallström, den finske udenrigsminister Timo Soini og Tysklands udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier. På dagsordenen er sikkerhed og regionalt samarbejde i Østersøregionen, internationale kriser og EU’s fremtid efter Brexit. Der afholdes fælles pressekonference fra kl. 14-14.30.

Udenrigsministeren vil under sit besøg desuden mødes med direktøren for den tyske tænketank SWP og medlem af FDP og EP, Graf Lambsdorff.

For mere information kontakt:
Dorte Bryde, presserådgiver, tlf. 50778698