Spring til indhold

Ukrainerne skal til at se 'TAXA'

11.09.2015  11:10
Danmark støtter omfattende modernisering af Ukraines public service medier. DR og TV2 i banebrydende samarbejde med ukrainsk TV-station.

Hvad har den danske TV-serie ”Taxa” med Ukraine at gøre? Mere end man umiddelbart skulle tro. Gennem et banebrydende samarbejde mellem DR og TV2 indenfor rammerne af projektet MYMEDIA – finansieret af Udenrigsministeriet – bidrager de to danske TV-stationer med en programpakke på godt og vel 100 timers kvalitets-TV til den nye ukrainske public service udbyder, NPBU. Og netop ”Taxa” indgår i den danske programpakke sammen med andre populære TV-serier og øvrige udsendelser.

Som et ungt demokrati under voldsomt pres udefra på medieområdet, og med behov for grundlæggende og omfattende reformer, har Ukraine brug for en velfungerende national public service broadcaster, der kan levere uafhængige, kritiske nyheder til befolkningen på alle platforme, radio, TV, online, mobil og sociale medier.

Det ukrainske parlament har derfor vedtaget en lov om oprettelse af en ny public service station NPBU.

Med støtte fra det danske Naboskabsprograms medie- og demokratiprogram (50 mio.kr. i perioden 2012-2016) har NPBU iværksat arbejdet med at stable en digital, multimedie nyhedsafdeling på benene har

NIRAS/MYMEDIA har sammen med DR og TV2 samlet et team med stor ekspertise på alle aspekter af sådan en omstilling: IT, teknologi, journalistik, HR og finanser. Det danske eksperthold matches med deres ukrainske kolleger, og sammen analyserer og designer de et samlet projekt for etablering af et nyt digitalt nyhedshus for NPBU. 

NPBU har ikke midler til at indkøbe programmer på de internationale TV-markeder.  Samtidig er stationen afhængig af at vinde markedsandele fra de kommercielle udbydere og vise, at man er en vigtig og vægtig spiller, som kan tilbyde sine lyttere og seere kvalitets-TV. Det er her, at den danske programpakke fra DR og TV2 med kvalitets-TV kommer ind i billedet. Når ”Taxa” er oversat til ukrainsk, og det teknisk nødvendige er på plads, kan de ukrainske seere glæde sig til at stifte bekendtskab med den populære danske TV-serie.

Hvis du vil vide mere indeholder NIRAS Facebook og MYMEDIAs hjemmeside: http://mymedia.org.ua/en/ et stort antal yderligere informationer, inkl. videoer/billeder.